Bloog Wirtualna Polska
Są 1 276 092 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

O moim bloogu

Lubie gotować, gotowanie to też moja pasja dlatego postanowiłam Założyć bloga i się z wami postanowiłam podzielic moimi przepisami.

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Ulubione blogi

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 9370

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl

Kategorie

Kuchnie tunezyjska.

środa, 27 listopada 2013 21:27

Serdecznie przepraszam za brak wpisów przez długi czasz ale zapomniałam hasła do bloga a tez byłam w Tunezji na wakacjach. Więc dlatego postanowiłam postawić na kuchnie tunezyjska. 

-------------------------------------------------------------------------------

Kuchnia tunezyjska jest mieszanką kuchni arabskiej, tureckiej, włoskiej i francuskiej z dużymi wpływami kuchni śródziemnomorskiej i należy do jednej z najpikantniejszych na świecie.

 

  • Kuskus, który może być podawany z jagnięciną, kurczakiem lub rybą (specyfika tunezyjska);
  • Brik (rodzaj cienkiego naleśnikowego ciasta faszerowanego tuńczykiem, kaparami i jajem sadzonym);
  • Méchouia, sałatka z grillowanej papryki i pomidorów. Bywa pikantna;
  • Chorba, zupa pomidorowa na wywarze z warzyw i jagnięcinie, podawana z kluseczkami w kształcie ziarenek ryżu;
  • Desery, często na bazie miodu (makroudh, samsas, baklavas, ghraibas…) zawierają również różne bakalie: daktyle, migdały, orzechy laskowe…

    

    

 


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (26) | dodaj komentarz

Malze i cos na deser....

piątek, 13 września 2013 22:49

Składniki:


1.75kg/4lb małże
1 ząbek czosnku, drobno posiekane
2 szalotki, drobno posiekane
15g / ½ oz masła
  tymianek i liście laurowe
100ml / 3 ½ uncji białego wytrawnego wina
120ml/4fl cream
natka pietruszki, grubo posiekane
chrupiący chleb, aby służyć

 

sposób przygotowania:


Umyć małże pod dużą ilością zimnej, bieżącej wody. Wyrzucić wszystkie otwarte te, które się nie zamknie, gdy lekko ścisnął.
Wyciągnij trudnych i włóknistych brody wystające spomiędzy szczelnie zamkniętych muszli i strącać żadnych skorupiaki z dużym nożem. Daj małże kolejny szybkie płukanie, aby usunąć małe kawałki muszli.
Zmiękczyć czosnek i szalotki w maśle z bukietem garni, w dużej patelni na tyle duże, aby podjąć wszelkie małże - powinno to być w połowie pełna.
Dodaj małże i wino lub jabłecznik, należy się ciepło, a następnie pokrywa je otworzyć i pary w ich własnych soków przez 3-4 minuty. Daj Pan dobry drganiom co chwilę.
Usuń bukiet garni, dodać śmietany i posiekanej pietruszki i zdjąć z ognia.
Łyżka do czterech dużych miseczkach rozgrzewa i podawać z dużą ilością chrupiący chleb.

 

Moules marinière with cream, garlic and parsley

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

i na deser......

Czekoladowe brioszki

 

Składniki, 24 sztuki:

Ciasto na brioche:
• 2 łyżeczki suchych drożdży instant
• 500 g mąki
• 50 g cukru
• 1 i 1/2 łyżeczki soli
• 5 jajek
• 350 g niesolonego masła, bardzo miękkiego

Krem Pâtissière:
• 250 ml mleka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 3 żółtka
• 50 g cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Nadzienie:
• 120 g posiekanej ciemnej czekolady deserowej
• 1 roztrzepane jajko na glazurę

Przygotowanie:

  • Ciasto: Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody i szczyptą cukru, odstawić na około 10 - 15 minut (po tym czasie drożdże powinny się spienić). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Można też wyrabiać mikserem, specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego, początkowo na wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich.
  • Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na noc.
  • Krem: Zagotować mleko w rondlu. W plastikowej misce ubić mikserem żółtka z cukrem, następnie zmiksować z mąką ziemniaczaną. Stopniowo dolewać gorące mleko, ciągle miksując. Przelać do rondla i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle miksując. Zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem z wanilii i przelać do czystej miski. Przykryć i schłodzić w lodówce (przez minimum 1 godzinę).
  • Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, na prostokąt o wymiarach około 30 x 45 cm, cienki na 1/2 cm. Rozsmarować zimny krem na powierzchni ciasta, posypać kawałeczkami czekolady. Złożyć krótsze boki ciasta do środka, tak aby spotkały się pośrodku, przekroić ciasto w tym miejscu na dwie części. Każdą połówkę pokroić w poprzek na 12 pasków. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 2 cm od siebie. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut. Studzić na blasze ustawionej na metalowej kratce.

 

 

 

A tu cos do zrobienia na szybko

 

   


Podziel się
oceń
16
0

komentarze (15) | dodaj komentarz

Torty

piątek, 06 września 2013 10:33

Dzisiaj są moje urodziny więc postanowiłam dodać 2 przepisy na torty urodzinowe.

 

Tort piętrowy z masą jogurtową i truskawkami w kisielu

Biszkopty:
•10 jajek
•1 szklanka cukru
•1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
•1/3 szklanki + 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

Masa jogurtowa:
•1,7 kg (5 x 330 g lub 340 g) jogurtu greckiego*

•250 - 300 g białej czekolady
•30 ml rumu (niekoniecznie)
•2 łyżki płynnego miodu

Masa kisielowa z truskawkami:
•500 g truskawek
•1/4 szklanki cukru
•2 małe kisiele błyskawiczne**

 

Nasączenie:
•1/2 szklanki rumu lub z dodatkiem likieru kokosowego (pół na pół), ewentualnie zaparzonej i ostudzonej mocnej herbaty
•sok z 1/2 cytryny

Dekoracja:
•350 ml śmietany kremowej 30% lub 36%*** (bardzo zimnej, długo schładzanej)
•około 300 g większych truskawek do dekoracji


* dobry będzie jogurt grecki Zott i bałkański Maluta, Pilos i Candia (sprawdziłam, dobrze się odsączają), źle odsączyła się Bakoma i jogurt grecki z Biedronki
** np. Fisiel, Słodka Chwila, Słodki Kubek, o smaku truskawkowym lub malinowym
*** bardzo dobrze ubija się Łaciata


Potrzebne też będą:

  • dwie tortownice o różnych średnicach - 24 cm i 18 cm lub 26 cm i 20 cm
  • kawałek gazy (cienkiej, metrowej, z apteki)
  • duże sitko


1 szklanka = 250 ml


Przygotowanie:

  • Dzień przed planowanym pieczeniem tortu należy odsączyć jogurt: wyłożyć go na sito wyścielone cienką gazą, sitko powiesić na dużej misce, tak aby wyciekający płyn swobodnie zbierał się na dnie. Odstawić do lodówki na około 16-24 godziny. W międzyczasie można 2 - 3 razy przemieszać aby jogurt równomiernie się odcedzał.
  • Dzień wcześniej można też, ale nie jest to konieczne, upiec biszkopty.

Biszkopty:

  • Dno dwóch tortownic wyłożyć krążkami z papieru do pieczenia lub wyłożyć dno papierem wypuszczając go poza zamkniętą obręcz. Boków tortownic niczym nie smarować ani nie wysypywać.
  • Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
  • Białka ubijać mikserem na średnich obrotach przez około 3 minuty aż będą dobrze spienione. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).
  • Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach i bezpośrednio przesiewając je do masy przez sitko), mieszać bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt.
  • Ciasto wyłożyć do dwóch tortownic do mniej więcej tej samej ich wysokości, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Mniejszy biszkopt wyjąć wcześniej, po 30 minutach pieczenia. Po zakończonym czasie pieczenia od razu wyjąć duży biszkopt z piekarnika i odstawić na blat. Ostudzić. Przed wyjęciem z formy obkroić boki nożem. Po ostudzeniu przechowywać w formie pod przykryciem.

Masa kisielowa z truskawkami:

  • Truskawki krótko opłukać i osuszyć, oderwać szypułki. Pokroić na plasterki i włożyć do rondelka razem z cukrem. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Gotować jeszcze przez minutę, następnie odstawić z ognia, dodać kisiele jeden po drugim i energicznie wymieszać. Ostudzić.
  • W oddzielnym kubku wymieszać składniki nasączenia.

Masa jogurtowa:

  • Odsączony jogurt przełożyć do suchej miski. Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, dodać rum (jeśli używamy) oraz miód. Podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając aż składniki się roztopią i połączą w jeden płynny sos. Ostudzić (może być lekko ciepła w momencie dodawania do jogurtu). Jeśli podczas podgrzewania masa nam zesztywnieje, bardzo łatwo można ją odratować, dodając około 2 - 3 łyżki masy z jogurtu, energicznie mieszać, aż składniki staną się płynne, w razie potrzeby można delikatnie podgrzać.
  • Do miski z jogurtem dodać ostudzoną masę czekoladową (najlepiej do masy czekoladowej dodać 1 - 2 łyżki jogurtu i wymieszać, dodać kolejne dwie łyżki jogurtu i znów wymieszać. Powstałą masę dodać do reszty jogurtu i całość wymieszać łyżką do połączenia się składników). Masa jest już gotowa do przełożenia. Jeśli nie możemy jej od razu użyć, wstawiamy ją do lodówki.
  • Blaty przekroić na 2 poziome części. Masę kisielową podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej, masę jogurtową podzielić na 3 części (jedną odłożyć na dekorację boków, dwie pozostałe części rozdzielić pomiędzy dwa biszkopty - większy i mniejszy, dając odpowiednio więcej masy na większy biszkopt i mniej masy na mniejszy.
  • Pierwszy duży krążek położyć na paterze, skropić częścią (2/3 ilości) nasączenia, rozsmarować część masy kisielowej i część jogurtowej. Położyć drugi duży krążek a na wierzch mały krążek z małego biszkoptu (wcześniej można posmarować miejsce łączenia dżemem/kisielem aby biszkopty - duży i mały lepiej do siebie przylegały), nasączyć mały biszkopt, przełożyć masą kisielową i jogurtową. Przykryć ostatnim małym krążkiem i też skropić go nasączeniem.

Dekoracja:

  • Zimną śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę, delikatnie wymieszać szpatułką z resztą masy jogurtowej. Posmarować boki tortu, udekorować truskawkami (można to zrobić przed samym podaniem lub w dniu podania aby truskawki wyglądały świeżo). Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub do czas aż masa będzie bardziej sztywna. Można trzymać 1 - 2 dni w lodówce.

           

 

 

Tort Czarny Las - Szwarcwaldzki

 

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

•7 jaj
•1 szklanka cukru
•2/3 szklanki gorzkiego kakao
•2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

Przełożenie:

•340 g słoik konfitury wiśniowej (użyłam Schwartau)
•4 - 5 łyżek oryginalnego wiśniowego kirsch - u, wiśniówki lub likieru wiśniowego
•około 700 g wydrylowanych świeżych wiśni lub czereśni, poza sezonem wiśni mrożonych


Bita śmietana:
•750 ml bardzo zimnej śmietanki kremowej 30% lub 36%
•1/4 szklanki cukru
•2 łyżeczki żelatyny

Dekoracja: około 50 g gorzkiej czekolady, czereśnie lub wiśnie z szypułkami



Przygotowanie:

  • Biszkopt: Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
  • Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).
  • Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić.
  • Przełożenie: Konfiturę wymieszać z alkoholem, owoce wydrylować. Mrożone wiśnie rozmrozić. Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, ostrym nożem przekroić biszkopt na 3 blaty.
  • Bita śmietana: w małym rondelku zagotować 1/4 szklanki wody, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną.
  • Na paterze ułożyć pierwszy blat tortu, odłożyć 2 łyżki konfitury a resztę podzielić na 2 części. Blat posmarować połową konfitury, ułożyć połowę owoców i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, powtórzyć konfiturę, owoce i 1/3 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem, posmarować odłożonymi dwiema łyżkami konfitury, bitą śmietaną oraz wiórkami z czekolady. Udekorować świeżymi owocami. Wstawić do lodówki do czasu podania. Tort można zrobić dzień wcześniej.

        


Podziel się
oceń
10
0

komentarze (19) | dodaj komentarz

Liebster Award

niedziela, 01 września 2013 12:26

Dostałam nominacje do Liebster Award od Joli -jollajolla.bloog.pl,  Kasi- nieprzecietnepasje.blogspot.co.uk  i od Alice- www.e-watson.bloog.pl Dostalam 11 pytan od kazdej osoby, odpowaidam na nie po czym nominuje 11 innych blogow zadajac im moje pytania.

 

Pytania od Joli-

1. Jak masz na imię? Mam na imię Ania.

2. Jak długo prowadzisz bloga? Bloga prowadze przez 6 miesięcy.

3. Co skłoniło Cie do założenia bloga? Chyba to, ze kocham gotować i dzielić się przepisami z innymi.

4. Co najbardziej sprawia Ci przyjemność (dlaczego?)?  Jak coś ugotuje i wszystkim smakuje.

5. Jakie masz marzenia? Żeby sprzedawać ubrania zaprojektowanie przez mnie sławnym osobom.

6. Jak myślisz, czy uda Ci się je spełnić?  Myślę, ze jak bardzo coś się chce i się na to pracuje to można to osiągnąć.

7. Kim chciałabyś zostać w przyszłości? Dlaczego? W przyszłości chciałabym zostać projektantka mody ponieważ kocham mode i się nia od bardzo dawna interesuje.

8. Czy próbujesz przekonywać znajomych do swojego hobby? jeśli tak - w jaki sposób? Nie, nie próbuje przekonywać znajomych do swojego hobby.

9. Czy prowadzenie bloga to dla Ciebie przyjemność czy czasem przymus? Prowadzenie bloga dla mnie jest  przyjemnością nie przymusem.

10. Czy lubisz czytać książki? Jakie (gatunek)? Dlaczego? Czasami lubię czytac ksiazki. Nie mam ulubionego gatunku i raczej to co wydaje mi sie fajnie to po prostu to czytam.   

11. Czy lubisz oglądać filmy? Jakie (gatunek)? Dlaczego?  Kocham oglądać filmy, a najbardziej kocham filmy przygodowe i komedie. Ponieważ przygodowe filmy  sa ciekawe i niezwykle. Komedie tez lubię ponieważ można się pośmiać.  

 

Pytania od Alice - 

1. Jakie książki lubisz czytać (jeżeli nie lubisz czytać książek to napisz to w odp.)?  Czasami lubię czytac ksiazki, nie mam ulubionego gatunku;  raczej to co wydaje mi sie fajnie to po prostu to czytam.   

2. Jakiego/jaką aktora/aktorke lubisz i za co? Lubie aktora Vin Diesel i Dwayne Johnson, poniewaz zawsze graja w jakism fajnym filmie i do tego zawsze graja fajna role.

3. Książka czy film, co wolisz?  Zdecydowanie wole film.

4. Jakie miasto w Polsce najbardziej Ci się podoba i dlaczego? Ze wzgledu na  to, ze nie mieszkam w Polsce i jej aż tak nie zwiedziłam wybieram swoje własne miasto Puławy.

5. Jesteś ogniem czy wodą?  Jeśli chodzi Ci o 4 żywioły to nie jestem ogniem ani woda jestem ziemia. 

6. Podaj tytuł swojego ulubionego filmu. Kocham filmy wiec nie mam jednego ulubionego filmu, mam kilkanascie. 

7. Gdybyś miał/miała możliwość spotkania się z jakąś sławną gwiazdą to jaka by to była?  Rhianna albo Justin Bieber.

8. Jakie jedzenie lubisz najbardziej? (np. pizza, frytki...) Najbardziej lubie potrawy z makaronem. 

9. Czy masz jakieś ulubione państwa świata, jesli tak to wymień. Tak mam, są to: USA, Francja, Hiszpania. 

10. Grill czy ognisko? Uzasadnij.  Ognisko dlatego, ze jest więcej frajdy przy tym i można spedzic wiecej czasu z najbliszymi.

11. Jakie seriale/programy telewizyjne najczęściej oglądasz?  Lubie Top Model, Ugotowani, Masterchef Polska, Przepis na Zycie, Operacja stylowa wersja Angielska i rożne programy o gotowaniu.

 

Pytania od - Kasi

1. Moja ulubiona potrawa to....... muszelki faszerowane.

2. W wolnej chwili lubię.... projektować ubrania.

3. Kto jest Twoim kuchennym "autorytetem"? Moim kuchennym autorytetem jest Nigella Lawson.

4. Kawa czy herbata? Herbata

5. Słodko czy pikantnie? Slodko

6. Jakie jest Twoje wymarzone śniadanie?  Amerykańskie naleśniki z owocami. 

7. Co lubisz robić po za gotowaniem? Lubie projektować ubrania i tworzyć sztukę.

8. Wschód czy zachód słońca? Zachód słońca.

9. Jaka jest twoja ulubiona kuchnia? Moja ulubiona kuchnia to włoska

10. Smak dzieciństwa to dla mnie..... Pierogi ruskie

11. Moje niezrealizowane marzenie kulinarne to.....  Nie mam niezrealizowanego marzenia kulinarnego.

 

Do Libster Award nominuje -

- wizielonejtrawie.blogspot.com

indywidualistkaaa.bloog.pl

ksiazkoteka.bloog.pl

kamilablog1.bloog.pl

beata97z.bloog.pl

kuchniaodzaraz.bloog.pl

mallam.bloog.pl

testujmamo.bloog.pl

kam-ci-a.bloog.pl

onedirectionfoto.bloog.pl

musicisall.bloog.pl

teresakiedrowska.bloog.pl

 

Moje 11 pytań dla was -

1. Uzależnienie?

2. Czego nigdy na siebie nie włożysz?

3. Jaka piosenka Ci się najbardziej podoba?

4. Jaka jest Twoja najgorsza wada?

5. Gdybyś mogła spotkać się i zrobić wywiad z kimś sławnym byłby to: (i dlaczego?)

6. Kino czy teatr?

7. Co nakłoniło Cie do założenia bloga ?

8. Jaki jest Twój wymarzony pokój ?

9. Jaka jest twoja ulubiona potrawa i czy wiesz z jakiej kuchni ta potrawa pochodzi?

10. Jaka jest twoja ulubiona gazeta?

11. Jakiego przedmiotu najbardziej nie lubisz?

 

 

 


Podziel się
oceń
7
0

komentarze (15) | dodaj komentarz

Kuchnia Francuska

środa, 28 sierpnia 2013 9:29

Przepraszam ze tak dawno nie dodawałam żadnego nowego wpisu ale byłam w Polsce i dopiero wczoraj wróciłam.  

Skończyłam z włoska kuchnia a więc teraz będę dodawała rożne przepisy z francuskiej kuchni, oby wam coś posmakowało. :)

 

          

 

Kuchnia francuska wywierała przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest  z żabimi udkami,ślimakamibagietkąserami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) - drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji wobec tej pierwszej. Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach.

 

   

  

 

   

   


Podziel się
oceń
13
0

komentarze (24) | dodaj komentarz

niedziela, 17 grudnia 2017

Licznik odwiedzin:  9 370